وبلاگ

آبشار آتشگاه

آبشار آتشگاه طولانی‌ترین آبشار ایران است. این آبشار 3 کیلومتری که به آبشار مینیاتوری ایران شهرت دارد. مسیر آبشار، از محل چشمه تا اتصال به رودخانه خرسان را فضای سرسبز از انواع درختان و گیاهان جنگلی فراگرفته‌است و شیب زیاد و پستی و بلندی‌های دره، آبشارهای کوچک متعددی را ایجاد کرده‌است.

تعداد آبشار های پلکانی در مسیر آبشار آتشگاه حدود 10 تا می باشد که در فصول مختلف و با کم شدن آب به 7 کاهش می یابد.

دسترسی محلی آبشار آتشگاه

آبشار آتشگاه در شهرستان لردگان، در فاصلهٔ ۴۰ کیلومتری شهر لردگان و ۱۹۰ کیلومتری شهرکرد وبعد از روستا های میلاس و سردشت در روستای اتشگاه واقع شده است .

0
13 آبان, 1396

آبشارهای شیرآباد

این آبشارها که به عروس آبشارهای گلستان معروفند، در مسیر خود رودخانه ها و چشمه های خنکی به وجود آورده اند.
به دلیل شیب‌های تند رشته کوه‌های البرز در ناحیه شرقی و وجود چشمه سارهای فراوان در دامنه کوه قلعه ساران، آبشارهای کوچک و بزرگی در این منطقه شکل گرفته است. آبشار های شیرآباد به شکل پله‌ای بوده و دربرگیرندهٔ چندین آبشار است. بزرگ‌ترین آبشار آن حدود ۳۰ متر ارتفاع دارد و 2 حوضچه با عمق ۴۰ تا ۸۰ متر در پای دیواره آن به وجود آمده‌است. آبشار اول قابل دسترسی بوده ولی برای رسیدن به آبشارهای بعدی به تجربه بیشتری نیاز است.

پوشش گیاهی و جانوری شیرآباد

محیط منطقه را کوهستان و جنگل تشکیل می‌دهد که گونه‌هایی از درختان و درختچه‌ها نظیر ممرز، افرا، انجیلی، توسکا، همیشک، داردوست، خزه‌ها و گیاهان گلدار و دیگر گونه‌ها را می‌توان مشاهده کرد. این منطقه زيستگاهی طبيعي برای جاندارانی همچون مرال، شوکا، خرس، پلنگ، خوک وحشي و گربه جنگلي می باشد و تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد.
دسترسی محلی آبشارهای شیرآباد
آبشارهای شیرآباد در ۵۵ کیلومتری شرق گرگان و 6 کیلومتری جنوب شهرستان خان به بین در حدفاصل شهرهای علی آباد کتول و آزادشهر و در جنوب روستای شیرآباد واقع گردیده اند.

0
13 آبان, 1396

آتشکده سیاهگل

این آتشکده که بر روی چهار پایه بنا شده، مربوط به دوره ساسانیان است و یکی از سالم‌ترین آتشکده‌های دوران قبل از اسلام در این استان می‌باشد. این آتشکده که تا زمان صفوی روشن بوده، در چهار طرف، دارای دالان برای طواف زرتشتیان به دور آتش مقدس بوده است.

معماری آتشکده سیاهگل

این بنای تاریخی دارای ایوانی مربع شکل به اندازه ۵x۵ متر و ارتفاع حدوداً ۱۰ متر می‌باشد. قطر دیوارهایش یک متر، دارای آتشدان و در قسمت فوقانی، سوراخ‌هایی وجود دارد که شاید برای خروج دود حاصل از سوخت باشد. اطراف این بنا به وسیله حیاطی محصور بوده ولی اکنون به علت عوامل طبیعی و غیرطبیعی تخریب شده‌است. این بنا از سنگ و ساروج و گچ ساخته شده‌است و نوع معماری آن مربوط به دوره ساسانی است.

علت نامگذاری آتشکده سیاهگل

در مجاورت این بنا معدن زغال سنگی وجود داشته که سبب سیاه رنگ شدن خاک این منطقه بوده است و به همین دلیل این منطقه سیاهگل نامیده می‌شده است.                                             

دسترسی محلی آتشکده سیاهگل

آتشکده سیاهگل در 25 کیلومتری شهرستان ایوان در بخش زرنه در 15 کیلومتری جنوب غربی روستای سرتنگ و در مسیر رودخانه خروشان کنگیر شهرستان ایوان قرار دارد.

0
13 آبان, 1396

آرامگاه حکیم عمرخیام

خیام، فیلسوف، ستاره شناس، ریاضی دان، رباعی سرای عاشق ایران و ایرانی، در هفتاد سال حیاتش، زندگی ساده و مملو از علم و دانشی را همراه با گوشه گیری برای خود بر گزیده بود. از زمان فوت خیام در سال 510 خورشیدی تا سال 1335، بنای آرامگاه او خرابه مانندی بیش نبود، تا آنکه مهندس هوشنگ سیحون، آرامگاه را از مکان قبلی (چسبیده به امامزاده محروق) به مکان فعلی انتقال داد و پروسه طراحی و ساخت این بنا تا سال 1341 ادامه یافت. طرحش برگرفته از زندگی، زمانه و اندیشه‌های عمر خیام است که بر هر سه «ریاضی‌دان»، «اخترشناس» و «شاعر» بودنِ خیام استوار است.

معماری آرامگاه حکیم عمر خیام

ارتفاع آن 22 متر و استخوان بندی اش بتنی با هسته ی فلزی است.

این بنا ۱۰ پایه دارد که ۱۰، اولین عدد دورقمی ریاضی و پایهٔ اصلی اعداد است. از هر پایه دو تیغه مورب به صورت مارپیچ به سمت بالا می‌رود تا یکدیگر را می‌بُرند و سقف بنا را بسازند و از سوی دیگر فرود آیند که این خود یکی از شکل‌های پیچیده ریاضی است. این شکل هندسی و عدد ۱۰ هر دو نماد دانش ریاضی خیام است.
برخورد تیغه‌ها با همدیگر، فضاهایی پر و خالی و به ویژه در بالا، ستاره‌هایی درهم را می‌سازند که از میانشان، آسمان آبی نیشابور پیدا است و کم‌کم نزدیکِ سرِ گنبد، ستاره‌ها کوچکتر می‌شوند و درآخر یک ستاره پنج‌پر آن‌ها را کامل می‌کند. این ستاره‌ها و نقش آسمان، اشاره به شخصیت نجومی خیام دارند.
برخورد تیغه‌ها با همدیگر، ده لوزی بزرگ می‌سازند که با کاشی کاری‌هایی به خط نستعلیق شکسته و به روش خطاطان بزرگی مثل میرعماد، به شکل انتزاعی و مدرن از رباعیات خیام پر شده‌اند. رباعیات را جلال همایی برگزید و زیبانویسی‌ها به‌دست مرتضی عبدالرسولی انجام شد. در تاریخ معماری ایران این نخستین بناست که خط شکسته نستعلیق درآن به کار می‌رفت. از درون نیز همین لوزی‌ها پر از شعر با نقش گل و برگ و پیچک، با کاشی معرق تزیین شدند که همگی به شاعری خیام اشاره دارند.

دسترسی محلی آرامگاه حکیم عمر خیام

آرامگاه حکیم عمر خیام در استان خراسان رضوی، شهرستان نیشابور، روستای محمد محروق قرار دارد.

0
13 آبان, 1396

ارگ بم

ارگ بم بزرگترین سازهٔ خشتی در جهان بود که محل آن در نزدیکی شهر بم در استان کرمان در جنوب شرقی ایران قرار دارد. این بنا پیش از سده ۵ پیش از میلاد ساخته شده و تا سال ۱۸۵۰ میلادی به‌کار گرفته میشده‌است.

معماری ارگ بم

مساحت این ارگ، نزدیک‌به ۱۸۰٬۰۰۰ متر مربع است و دیوارهایی به بلندی ۶ تا ۷ متر و درازای ۱۸۱۵ متر گرداگرد آن هستند.
در معماری این شهر باستانی، دو بخش جدا از هم دیده می‌شوند:
1- بخش حکومتی که در درونی‌ترین دیوار قرار گرفته و شامل دژ نظامی، عمارت چهار فصل، سربازخانه، چاه آب ۴۰ متری و اصطبل به گنجایش ۲۰۰ اسب است.
2- بخش رعیت‌نشین که اطراف بخش حکومتی است و شامل ورودی اصلی شهر، مسیر اصلی متصل‌کننده ورودی شهر به دژ و بازار در امتداد آن، نزدیک‌به ۴۰۰ خانه و ساختمان‌های عمومی مانند مدرسه و مکان ورزش است.

زلزله سال۱۳۸۲ بم

در تاریخ ۵ دی ۱۳۸۲، در اثر زلزلهٔ شدیدی که شهر بم و حومهٔ آن را تحت تأثیر قرار داد، ارگ بم تقریباً به طور کامل از بین رفت. به عنوان یک میراث فرهنگ جهانی خیلی از کشورها در جریان باز سازی آن شرکت کردند. ارگ بم ایران پس از زلزله یک دهه پیش در بم به شدت تخریب شد و از آن زمان در فهرست آثار در خطر قرار گرفت، اما با توجه به مرمت‌های انجام شده در طول سالهای گذشته سازمان یونسکو در تیر ۱۳۹۲ ارگ بم را از فهرست آثار در خطر خارج شد.

دسترسی محلی ارگ بم

بم در ۱۹۳ کیلومتری جنوب غربی کرمان و در دشت کویر حد فاصل جبال بارز و کوه‌های کبودی واقع شده است. بم ۱۰۵۰ متر از سطح دریا بالاتر است و ۱۹۴۸۰ کیلومتر مربع وسعت دارد.

0
13 آبان, 1396