وبلاگ

کاروانسرای زین الدین مهریز

کاروانسرای زین الدین مهریز

کاروانسرای زین الدین یا رباط زین الدین که از شاهکارهای معماری دوره صفویه محسوب می‌شود تنها کاروانسرای مدور ایران است. این کاروانسرا در سده دهم هجری به دستور زین‌الدین گنجعلی خان ریگ حکمران کرمان و به فرمان شاه عباس ساخته شده است.

معماری و ویژگیهای کاروانسرای زین الدین مهریز
کاروانسرای زین الدین از نظر معماری دارای اهمیت خاصی است و نمونه دیگری از آن به جز کاروانسرای بین کاشان و نطنز که ویران شده، وجود ندارد. این کاروانسرا از خارج مدور و از داخل دوازده ضلعی است و دارای 5 برج نیم دایره است که به دیواره 8 متری آن متصل‌اند. پس از سر در نسبتاً پهن ضلع جنوبی، هشتی و سپس صحن دوازده ضلعی قرار دارد.

در اطراف صحن، رواق‌های سکوداری وجود دارد و در انتهای هر رواق اتاق‌هایی مشابه دیده می‌شود. در طرفین هشتی ورودی و پشت اتاق‌ها، راهروهای وسیع و طولانی قرار دارد که اصطبل چهارپایان بود. فضای ضلع شمالی بنا- گویا شاه نشین- دارای سقفی بلند با کاربندی است.

از بارزترین مشخصه این بنا می‌توان به قرینه بودن شرق و غرب آن اشاره کرد و آب آن نیز از چشمه تأمین می‌شد که امروزه نیز وجود دارد. مصالح بنا از آجر است و در درون بنا عمدتاً از تزیینات آجر در نما استفاده شده که تابع طرح ۱۲ ضلعی حیاط یا صحن مرکزی آن است. قسمت شاه‌نشین در بدنه و سقف دارای اندود گچ و کاربندی است.

مرمت کاروانسرای زین الدین مهریز
کاروانسرای زین الدین از سوی سازمان جهانی یونسکو موفق به کسب جایزه ی بهترین مرمت، به دلیل احیا و ساماندهی با بهره‌گیری از مصالح سنتی، را در سال 2006 گردیده است. این کاروانسرا از سال 1380 تا سال 1382 مرمت و بازسازی آن به طول انجامید و پس از مرمت با حفظ اصالت محلی برای اقامت گردشگران مخصوصا از نوع خارجی در نظر گرفته شد.

دسترسی محلی کاروانسرای زین الدین
کاروانسرای زین الدین در 60 کیلومتری جاده یزد-کرمان، حدود 30 کیلومتر بعد از مهریز و در فاصله 500 متری از جاده قرار دارد.

0
09 بهمن, 1396

مرقد مطهر امام رضا (ع)

مرقد مطهر هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت حضرت علی ابن موسی بن جعفر,امام رضا(ع) قبله گاه دلهای مومنین در شهر مشهد مقدس است. علی بن موسی الرضا (ع) در ۱۱ ذیقعده سال ۱۴۸ قمری در مدینه متولد شد و در سن ۵۵ سالگی به دست مأمون عباسی به شهادت رسیدند.

کهن‌ترین بخش‌های مرقد مطهر امام رضا (ع)، دیرینگی دهه ۶۱۰ قمری/ دهه ۱۲۳۰م دارد. بسیاری از سازه‌های این حرم شیعه، از صفویان به ویژه شاه طهماسب صفوی به جا مانده‌است. در داخل حرم رضوی چندین صحن، مسجد، رواق، موزه و کتابخانه وجود دارد.

تاریخچه مرقد مطهر امام رضا (ع)

حدود ۱۰ سال بعد از مرگ هارون، که مامون وی را در بقعهٔ هارونی در باغی که بعدها به باغ حُمید بن قحبطه معروف شد دفن کرد، علی بن موسی‌الرضا (ع) را در بالای سر هارون در آن بنا به خاک سپردند. مامون برفراز بقعه هارون، گنبد نیم‌کره‌ای شکل بنا نهاده بود. این بارگاه در طول تاریخ بتدریج وسعت یافته و بطور مرتب مرمت شده است.

معماری مرقد مطهر امام رضا (ع)

حرم مطهر امام رضا (ع) شامل گنبدها، گلدسته ها، نقاره خانه ها، سقاخانه ها، صحن ها، رواق ها، مقبره ها، مساجد، مدارس، تالارها، موزه ها و کتابخانه هاست. گنبدها شامل گنبد طلا، گنبد گوهرشاد، گنبد الله وردیخان، گنبد پریزاد و گنبد شیخ طبرسی هستند. گلدسته ها به دو دسته عباسی و گوهرشاد تقسیم می شوند.

در حال حاضر، ۹ صحن و ۲۶ رواق در حرم امام رضا وجود دارد. بزرگ‌ترین صحن، صحن جامع رضوی است که در جنوب حرم قرار دارد. سایر صحن‌ها به شرح زیر هستند:

  • صحن انقلاب
  • صحن آزادی
  • صحن جمهوری اسلامی
  • صحن قدس
  • صحن مسجد گوهرشاد
  • صحن غدیر
  • صحن کوثر
  • صحن هدایت

اکنون بزرگ‌ترین رواق حرم، رواق امام خمینی است که قبلاً صحن بوده و عملیات مسقف‌سازی آن از سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۵ انجام شده‌است. هم‌چنین رواق‌های دارالولایه، دارالحجه و دارالاجابه از رواق‌های بزرگ حرم امام رضا هستند.

دسترسی محلی مرقد مطهر امام رضا (ع)

  • مسیر غربی حرم : خیابان شیرازی ـ مبادی ورودی ـ بست شیخ طوسی ، سمت راست: از طریق صحن جمهوری اسلامی ، سمت مقابل: از طریق صحن انقلاب اسلامی
  • مسیر شمالی حرم : خیابان طبرسی ـ مبادی ورودی ـ بست شیخ طبرسی، از طریق صحن انقلاب
  • مسیر شرقی حرم : از خیابان نواب صفوی ـ مبادی ورودی ـ بست شیخ حرعاملی، سمت مقابل: از طریق صحن انقلاب اسلامی، سمت چپ: از طریق صحن آزادی
  • مسیر جنوبی حرم : خیابان‌‌های امام رضا و شهید اندرزگو، از طریق صحن جامع رضوی
0
13 آبان, 1396

کویر ریگ جن

ریگ جن منطقه‌ای کویری و دارای تپه‌های ماسه‌ای (تلماسه) در کویر مرکزی ایران است. در حال حاضر در این منطقه هیچ علائمی از حیات دیده نمی‌شودو وسعتی برابر با 3800 کیلومترمربع دارد. این منطقه به دلیل وسعت زیاد و نداشتن چشمه یا چاه آب در گذشته محل عبور کاروان‌ها نبود. این منطقه که از آن به عنوان مثلث برمودای ایران هم یاد می‌شود، ازگذشته‌ی دور تاکنون دست مایه‌ی داستان‌های ترسناک عامیانه بوده است، که بدون شک این مورد به ناشناخته بودن آن باز می‌گردد. فرو رفتن در گل و لجن در ریگ جن، شاید یکی از خطرناک‌ترین اتفاقاتی باشد که ممکن است گریبان گیر مسافران ناوارد شود و آنها را به کام مرگ بکشاند.

کویر ریگ جن سمنانویژگی های کویر ریگ جن

زیر بنای ریگ جن یک دشت فرسایش یافته است که در حال حاضر تپه های ماسه ای برخان و تپه های ماسه ای هرمی (قورد) آن را اشغال کرده است. تمام ریگ جن دارای رسوبات نمکی فراوان می باشد که عمده رسوبات و مواد فرسایشی آن از دامنه های فرسایش یافته البرز شکل گرفته است. وجود باد غالب از سمت غرب به شرق باعث شده است که تپه در قسمت شرقی دارای شیبی بسیار تند و در قسمت های غربی دارای شیب ملایمتری باشند. همین عامل باعث شده است که عبور از ریگ جن با وسایل نقلیه از سمت شرق به غرب بسیار دشوار و در پاره ای از موارد غیر ممکن باشد.

تاریخچه سفر به ریگ جن

در سال ۱۹۰۰ سون هدین، کویرنورد سوئدی از حاشیه غربی و جنوبی ریگ جن عبور کرد. او بعدها در کتاب کویرهای ایران به طور مفصل دربارهٔ ریگ جن نوشت. در سال ۱۹۳۰ آلفونس گابریل از جنوب ریگ جن گذشت.

دسترسی محلی کویر ریگ جن

کویر ریگ جن در جنوب غربی و غرب دشت کویر، جنوب سمنان، جنوب شرق گرمسار، شرق منطقه حفاظت‌شده کویر، شمال انارک و غرب جندق قرار گرفته است.

0
13 آبان, 1396

قلعه کلات اهرم

قلعه کلات اهرم یکی از قلعه‌های تاریخی منطقه‌است، و به زائر خضرخان تنگستانی منسوب است. این قلعه مربوط به اواخر دوره قاجار است.

تاریخچه قلعه کلات اهرم

تاریخچه ساخت این بنا به دوره حیات زائر خضر خان اهرمی ملقب به امیر اسلام حاکم منطقه تنگستان که در اواخر عهد قاجاریه می زیسته مربوط می شود، در جریان جنگ جهانی اول به عنوان پایگاه مجاهدین و مبارزین ضد استعماری و محل درگیری مبارزان جنوب با متجاوزین انگلیسی بوده است و جای اصابت گلوله توپ بر برج غربی آن هنوز هم باقی مانده‌است. همچنین در همین قلعه اسرای انگلیسی نگهداری می‌شده‌اند.

معماری قلعه کلات اهرم

مساحت کلی قلعه ۳۴۰۰ متر مربع می باشد. قلعه مشتمل بر چهار برج و بارو و قلعه میانی است و دارای تأسیسات خصوصی برای ساکنین قلعه می‌باشد . مصالح ساختمان قلعه از خشت خام و گل ساخته شده‌است.

دسترسی محلی قلعه کلات اهرم

قلعه کلات در اهرم، بر فراز تپه‌ای در شمال غربی شهر واقع شده است.

0
13 آبان, 1396

کلیسای مسروپ مقدس (اراک)

کلیسای مسروپ مقدس مربوط به دوره قاجار است. در سنگ نبشته بالای سر در ورودی این بنا به زبان ارمنی آمده است:

کلیسای مسروپ مقدس در زمان خود و با همیاری ارمنی‌های کزاز (شازند)، کمره هفت جامپلق و بور به سال ۱۹۱۴ میلادی ساخته شده است.کلیسای مسروپ مفدس (اراک)

بخش های مختلف کلیسای مسروپ مقدس

این بنا در یک محوطه بزرگ ساخته شده است و دارای چهار ساختمان مدرسه ،تالار اجتماعات ،منزل کشیش و کلیسا است . ساختمان اصلی نیز از سه بخش مردم نشین، محراب و دو اتاق کناری در نزدیکی محراب تشکیل شده است. علاوه بر آن ،در سمت جنوب غربی حیاط با ساخت و نصب یک چلیپای بزرگ ،نماد شهدای ارامنه در طول تاریخ مانند شهدای ارامنه در جنگ تحمیلی را گرامی داشته اند .

دسترسی محلی کلیسای مسروپ مقدس

کلیسای مسروپ در اراک، خیابان شهید چمران (نیسانیان) واقع شده است.

0
13 آبان, 1396