وبلاگ

قلعه قمچقای

قلعه قمچقای یکی از بناهای تاریخی و باستانی استان کردستان است. با توجه به مصالح به‌كار رفته در قلعه، بنای اولیه آن را به دوران پيش از ميلاد (دوره مانایی و ماد) مربوط می‌دانند.

همچنین بر اساس بررسی‌های بعمل آمده توسط کارشناسانی چون دکتر رضا مرادی غیاث آبادی و دکتر محمود کردوانی، مشخص شده است که بنای اولیه این قلعه باشکوه به سده‌های ۲۱ تا ۲۵ قبل از میلا بازمی‌گردد و این به این معنا است که قلعه قمچقای بیجار بیش از ۴۰۰۰ سال قدمت دارد. گواه این امر وجود کتیبه‌ای در نزدیکی این قلعه است که به خطی نیمه تصویری (هیراتیک) نوشته شده است، و با توجه به این امر که اولین واضعان خط سومریان بوده‌اند، تصور می‌شود که قلعه و کتیبه قمچقای در اصل متعلق به سومریان بوده است.

موقعیت جغرافیایی قلعه قمچقای

موقعيت جغرافيايي اين منطقه از هيبت و عظمت خاصي برخوردار است از يك سو به دره‌اي مشرف است كه در قديم به دره شاهان شهرت داشت و تيغه‌هاي بلند و هولناك اين كوه با پرتگاه‌هاي بلند، بالا رفتن از آن و رسيدن به دژ را بسيار دشوار مي‌كند از سوي ديگراين قلعه از جنوب غربي، جنوب شرقي و شرق به پرتگاهي ديگر مشرف است. از این رو، ایجاد استحکامات برای این قلعه لازم نبوده است، اما در سمت شمال که پشته ارتفاع کمتری دارد ساخت دیوار برای دفاع از قلعه ضروری بوده است.

ارتفاع دیواره های این قلعه به ۲۰۰ متر می رسد و تنها راه ارتباطی قلعه با خارج، گذرگاه باریکی است که با دست ساخته شده است و یک نفر به دشواری می‌تواند از آن بگذرد.

دسترسی محلی قلعه قمچقای

قلعه قمچقای در چند کیلومتری روستایی به همین نام و روی یکی از کوه‌های بلند منطقه قرار دارد. روستاي قم‌چقای، از توابع بخش كرانی شهرستان بيجار در استان کردستان، در فاصلۀ 45 كيلومتری شمال شهر بيجار و 197 كيلومتری سنندج قرار دارد.

0
13 آبان, 1396

کاروانسرای قوشه

کاروانسرای قوشه از بناهای مهم جاده قدیم ری به خراسان است که در دوره صفویه ساخته شده است.

کاروانسرای قوشه دامغانمعماری کاروانسرای قوشه

سبک معماری آن چهار ایوانی است و از خارج به شکل مربع و از داخل به صورت هشت ضلعی است که در مقابل کاروانسرا نیز آب انباری برای تأمین آب مورد نیاز مسافران ساخته شده است. کاروانسرا ی قوشه از گچ و آجر  ساخته شده و مدخل آن رو به مشرق است و طاقی در وسط مدخل زده اند که به منزله چهار سوق یک طرف بداخل و یک طرف بخارج و دو طرف دیگر به طویله هایی میرود که پشت حجرات کاروانسرا ساخته اند.

دسترسی محلی کاروانسرای قوشه

کاروانسرای قوشه در روستای قوشه از توابع دهستان تویه دروار بخش امیرآباد در 38 کیلومتری جنوب غربی دامغان در مسیر جاده دامغان- سمنان قرار دارد.

0
13 آبان, 1396

قره کلیسا

قره کلیسا یا کلیسای تادئوس مقدس قدیمی ترین کلیسای ارامنه ایران است. این کلیسا بر مزار تاتائوس حواری حضرت مسیح (ع) احداث شده است و به عنوان اولین کلیسای جامع جهان مسیحیت شناخته می شود.

قره کلیسا چالدرانتاریخچه قره کلیسا

قره کلیسا، مزار تادئوس مقدس یکی از حواریون عیسی مسیح است. به استناد منابع تاریخی بخشی از ارمنیان پیرو دین زرتشت بوده‌اند و بخشی نیز آئین مهرپرستی داشته‌اند. برای نخستین بار در سال ۴۳ میلادی دو نفر از حواریون به نام‌های تادئوس قدیس و بارتلمئوس قدیس از شمال بین‌النهرین گذشته و برای رساندن پیام مسیح وارد این مناطق می‌شوند.

تادئوس مقدس در سال ۶۶ میلادی بخاطر بشارت مسیحیت به قتل رسید. گفتنی است ارامنه هر سال در روزهای آخر تیرماه و هفته اول مرداد ماه که مصادف با قتل تادئوس مقدس و پیروان مسیحی اوست در قره کلیسا مراسم خاصی برپا می دارند. این مراسم در چهارم مرداد ماه هرسال برابر با ۲۶ ژوئن میلادی با حضور ارمینان و تعدادی از سفرای کشورهای مسیحی در ایران برگزار می شود.

موقعیت و معماری قره کلیسا

موقعیت جغرافیایی کلیسا طوری است که اطراف آن را از هر طرف کوه در بر گرفته است و در کنار کلیسا رودخانه ای جاری است. دیوارهای کلیسا قطور است و با درهای کوچکی پوشانده شده است. در داخل محوطه هم اتاق های متعددی برای اقامت خلیفه، راهبان، روغن گیر، آسیاب، آشپزخانه، نگهداری مواد غذایی، انبار علوفه حیوانات و … به چشم می خورد که باعث می شد در مواقع لزوم بتوانند از کلیسا در مقابل متجاوزین حفاظت کنند. قسمت خارجی بنا هم دارای طرح‌ های معماری جالبی از نقش‌های گل و بوته و تصاویر انسان است و روی سردر آن فرمان شاه عباس اول صفوی به زبان ارمنی دیده می‌شود.

تکنیک و حجم‌ پردازی در بنای قره کلیسا در نوبه خود، از کم نظیرترین پرداخت‌های هنرهای تجسمی است. با توجه به ویژگی های معماری در این بنای تار یخی، وجود دیوارهای دفاعی پیرامون کلیسا و وردی اصلی آن، این بنا حکم قلعه نیز دارد. در چهار جهت قلعه پنج برج دیده بانی به شکل یک قوس قرار گرفته است.

نامگذاری قره کلیسا

این کلیسا در زبان ارمنی سورپ تادئوسی وانک به لاتین (Surb Tadeosi vank) یعنی کلیسای مقدس تادئوس نامیده می‌شد.

برخی بر این پندارند که قره در زبان آذری به معنای سیاه است و به این دلیل روی کلیسا نامگذاری شده که در گذشته در بنای این کلیسا از سنگ های سیاه استفاده شده بود. اما بعد از بازسازی این بنا، سنگ های سفید جایگزین سنگ های قدیمی شده اند.

دسترسی محلی قره کلیسا

این کلیسا در جنوب ماکو و ۲۰ کیلومتری شمال شرقی چالدران در کنار روستایی به همین نام واقع شده‌است.

0
13 آبان, 1396

مجتمع تفریحی عسل

مجتمع تفریحی عسل یک مجموعه تفریحی به همراه دریاچه مصنوعی و آلاچیق خانوادگی و ... است. مساحت کل مجموعه 50هکتار است.

مجتمع تفریحی عسل کرجامکانات مجتمع تفریحی عسل

مجتمع تفریحی عسل در حال حاضر از امکانات زیر برخوردار می باشد:

دریاچه با امکانات قایقرانی و ماهیگیری، پیست کارتینگ، کافی شاپ، رستوران، آلاچیق های خانوادگی، همچنین امکان برگزاری جشن های مختلف در باغ تالار اختصاصی وجود دارد. مجموعه تالارهای آریا عسل با داشتن 6 سالن مجلل و ظرفیت های مختلف، یکی از بزرگترین مجموعه تالارهای کشور به شمار می رود.

دسترسی محلی مجتمع تفریحی عسل

کرج، آتشگاه، کیلومتر ۵ جاده برغان، مجتمع تفریحی و توریستی عسل

0
13 آبان, 1396

قلعه فلک الافلاک

قلعه فلک الافلاک یا دژ شاپورخواست قلعه‌ای تاریخی در مرکز شهر خرم‌آباد در استان لرستان است. فلک‌الافلاک با نام قلعه دوازده برجی هم شناخته می‌شود. تاریخ ساخت این قلعه به دورهٔ ساسانیان باز می‌گردد.

قلعه فلک الافلاک خرم آبادتاریخچه قلعه فلک الافلاک

از تاریخ ساخت قلعه فلک الافلاک و بانی آن، اطلاعات دقیقی در دست نیست اما بر اساس شواهد موجود، بنای اولیه این قلعه به زمان شاپور اول ساسانی در قرن سوم میلادی بازمی‌گردد. ساسانیان در حدود منطقه کنونی خرم‌آباد، شهری با نام شاپورخواست ساختند و از این دژ به عنوان مرکز حکومتی و نظامی استفاده می‌کردند. شاپورخواست بعدها ویران و در حدود سده هفتم هجری قمری، شهر خرم‌آباد فعلی به جای آن بنا شد.

معماری قلعه فلک الافلاک

وسعت تقریبی قلعه فلک الافلاک 5300 مترمربع است و دارای 8 برج، 2 صحن و 300 جان‌پناه می‌باشد. فضای داخلی قلعه به 4 تالار نسبتاً بزرگ پیرامون و تعدادی تالار و اتاق تقسیم شده است. ارتفاع بلندترین دیوار تا سطح تپه 23 متر است. مصالح بکار رفته در ساخت این قلعه، سنگ، آجر، خشت و ملات گچ و آهک است. ورودی بنا در سمت شمال و در بدنه برج جنوب غربی تعبیه شده که پس از گذر از راهروی ورودی، به حیاط اول متصل می‌گردد. در گوشه شمال شرقی حیاط اول یک حلقه چاه آب به عمق 40 متر وجود دارد که آب مورد نیاز ساکنان قلعه از آن تأمین می‌شده است.

ویژگی های قلعه فلک الافلاک

احداث بنا بر فراز صخره‌های سنگی و اشراف کامل آن بر دره تاریخی خرم‌آباد و نیز جاری شدن چشمه پر آب گلستان از دامنه شمالی تپه از ویژگی‌های اصلی بنا به شمار می‌آیند. از سوی دیگر نزدیکی بنا با غارهای پیش از تاریخ دره گرم خرم آباد و دیگر آثار دوران تاریخی مانند سنگ نبشته، مناره آجری، آسیاب گبری، پل شاپوری و گرداب سنگی بیانگر پیوستگی تاریخی قلعه با آثار یاد شده می‌باشد.

کاربری قلعه فلک الافلاک

این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیکی خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل بویه در آمد همچنین خزانه حکومتی خاندان بدر در قرن چهارم هجری و مقر حکومتی اتابکان لر کوچک و والیان لرستان در دوره صفویه تا قاجار و سرانجام پادگان نظامی و زندان سیاسی در دوران پهلوی اول و دوم از مهمترین کاربردهای قلعه در گذشته محسوب می‌شود.

در حال حاضر قلعه فلک الافلاک که پس از ثبت در فهرست آثار ملی کشور به «موزه فلک الافلاک» تغییر نام داده است، شامل بخش‌های مردم‌شناسی، هنرهای سنتی و باستان‌شناسی می‌شود.

دسترسی محلی قلعه فلک الافلاک

قلعه فلک الافلاک از شرق و جنوب شرقی به رودخانه خرم‌ رود، از غرب به خیابان امام خمینی و از شمال به خیابان فلک الافلاک محدود می‌شود.

0
13 آبان, 1396