استان گیلان
۱. جغرافیا و موقعیت استان گیلان
موقعیت: شمال ایران، بین رشته کوه البرز و دریای خزر.
همسایگان:
شمال: کشورهای آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان (از طریق آستارا)
جنوب: استان قزوین و رشته کوه البرز
شرق: استان مازندران
غرب: استان اردبیل
مساحت: ۱۴,۰۴۲ کیلومتر مربع.
شهرهای مهم:
رشت (مرکز استان)
بندر انزلی (بزرگترین بندر ایران در حاشیه دریای خزر)
لاهیجان (شهر چای ایران)
ماسوله (روستای پلکانی تاریخی)
تالش، آستارا، فومن، صومعهسرا، رودسر، لنگرود، سیاهکل
آب و هوا (اقلیم):
دارای آب و هوای معتدل مرطوب خزری (معروف به آب و هوای مدیترانه ای).
ویژگی های آن:
بارندگی فراوان (بهویژه در پاییز و زمستان)
رطوبت بالا
تابستانهای معتدل و مرطوب
زمستانهای سرد و مرطوب
وجود ابرهای همیشگی در آسمان مناطق کوهپایه ای
پوشش گیاهی:
جنگلهای انبوه هیرکانی (از دوران سوم زمین شناسی) که از ارزشمندترین جنگل های جهان هستند.
همچنین شالیزارهای وسیع برنج، چایکاریها، باغات مرکبات و فندق.
توپوگرافی: استان از دو ناحیه اصلی تشکیل شده است:
ناحیه کوهستانی: شامل مناطق ییلاقی زیبا مانند سوباتان، اسپین، دلفک، عمارلو و...
ناحیه جلگه ای: شامل زمینهای هموار و حاصلخیز ساحلی که محل کشت برنج هستند.
۲. تاریخ و فرهنگ استان گیلان
تاریخ کهن: گیلان از دیرباز دارای تمدنی مستقل و کهن بوده است.
در متون تاریخی از آن با نامهای "کادوسیان" و "جل" یاد شده است.
گیلان و صفویه:
یکی از مهمترین نقاط عطف تاریخ گیلان، پناه دادن به شاه اسماعیل صفوی در کودکی و آغاز حرکت او برای تشکیل حکومت صفوی از این منطقه است.
نهضت جنگل:
به رهبری میرزا کوچک خان جنگلی، از جنبش های مهم ضد استبدادی و استعماری در تاریخ معاصر ایران (اوایل قرن ۱۴ خورشیدی) بود که پایگاه اصلی آن در جنگل های گیلان قرار داشت.
فرهنگ و مردمشناسی:
مردم: مردم گیلان عمدتاً از قوم گیلک هستند و به زبان گیلکی (از زبانهای ایرانی شمال غربی) سخن می گویند.
در غرب استان نیز قوم تالش با زبان تالشی ساکن هستند.
مذهب:
اکثر مردم شیعه هستند، اما اقلیتی از اهل تسنن (به ویژه در غرب استان) و اقلیتی از علویان (در شرق استان) نیز زندگی می کنند.
مشاغل سنتی:
کشاورزی (به ویژه برنجکاری)، دامداری، پرورش کرم ابریشم و ماهیگیری.
موسیقی:
موسیقی محلی گیلان بسیار غنی و شاد است و با سازهایی مانند سرنا، دُهُل، قوشمه و کمانچه اجرا می شود.
رقصهای محلی:
رقص های گروهی و پرتحرک گیله مردی و تالشی بسیار معروف هستند.
۳. اقتصاد و محصولات استان گیلان
کشاورزی: قلب اقتصادی گیلان بر پایه کشاورزی است.
برنج: گیلان قطب اصلی تولید برنج ایران است و "برنج مرغوب" از سوغات اصلی آن محسوب می شود.
چای: گیلان تنها منطقه تولید چای در ایران است و شهر لاهیجان به پایتخت چای ایران معروف است.
مرکبات: پرتقال، نارنگی و کیوی (گیلان تولیدکننده اصلی کیوی در ایران است).
فندق: زیتون، بادام زمینی و گیاهان دارویی.
دامداری و پرورش طیور: تولید گوشت مرغ و تخم مرغ از دیگر فعالیتهای مهم اقتصادی است.
صنایع دستی:
چموش دوزی (نوعی پاپوش محلی)
حصیربافی (از نی و برگ درختان)
نمد مالی
قالیبافی و گلیم بافی (با طرحها و رنگهای خاص گیلانی)
سفالگری
چوبسازی (ساخت قایق و وسایل تزیینی)
صید و شیلات: بندر انزلی یکی از مهم ترین پایگاه های صیادی ایران در دریای خزر است.
ماهی کپور، کفال، اوزون برون و خاویار از محصولات مهم آن است.
صنعت گردشگری: به دلیل جاذبه های طبیعی و فرهنگی فراوان، گردشگری نقش بسیار پررنگی در اقتصاد استان دارد.
۴. جاذبه های گردشگری استان گیلان
گیلان بهشت گردشگران طبیعتگرد و فرهنگدوستان است.
طبیعی:
دریاچه زیبا و منحصر به فرد انزلی: با نیزار ها و لاله های مردابی اش.
تالاب بین المللی انزلی: از مهمترین زیستگاه های پرندگان مهاجر.
جنگل های هیرکانی: (میراث جهانی یونسکو) مانند جنگل ماسوله، سیاهکل، فومن.
ییلاقات چشم نواز: مانند سوباتان، دلفک، اسپین، جیرده.
کوهستان سرسبز: مانند سماقوش در ماسوله و لیلاکوه در شرق گیلان.
آبشارها: آبشار لاتون (بلندترین آبشار شمال ایران)، آبشار ویسادار در سیاهکل، آبشار شیطانکوه در فومن.
سواحل دریای خزر: به ویژه سواحل کیاشهر، انزلی، هشتپر و آستارا.
تاریخی و فرهنگی:
روستای پلکانی ماسوله: مشهور به "بهشت گردشگران" با معماری منحصر به فرد و بافت تاریخی.
بازارهای هفتگی: مانند بازار سنتی رشت و بازارهای محلی هر شهر که رنگ و بوی خاصی دارند.
آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی در رشت.
باغات چای لاهیجان و موزه تاریخ چای (آرامگاه کاشف السلطنه).
قلعه رودخان فومن: دژ عظیم و باستانی با بیش از ۹۰۰ پله در میان جنگل.
خانه های تاریخی: مانند خانه ابریشمی در رشت.
مذهبی:
بقعه شیخ زاهد گیلانی (مراد شیخ صفیالدین اردبیلی) در لاهیجان.
آرامگاه دکتر محمد مصدق در احمدآباد (شهرستان آستارا).
۵. غذاهای محلی
غذاهای گیلانی از خوشمزه ترین و معروفترین غذاهای ایرانی هستند که اغلب با برنج، سبزیجات معطر محلی (ترشه، چوچاق، سیر، گشنیز)، ماهی و مرغ تهیه می شوند.
میرزا قاسمی: شناخته شده ترین غذای گیلانی (بادمجان کبابی با سیر، گوجه و تخم مرغ).
باقالی قاتوق: با باقالی، مرغ (یا گوشت)، تخم مرغ و ادویه های خاص.
زیتون پرورده: زیتون پر شده با گردو و انار.
ترشه تره: غذایی ترش مزه با تره و گردو.
سیرابیچه: نوعی کلهپاچه محلی.
کولی غورابی: ماهی شکمپر شده.
آلبالو خورشت: خورشت ترش مزه با آلبالو.
شکری نون: نوعی نان محلی شیرین.
رشتی آش: آش مخصوص رشت با پیاز داغ فراوان.
۶. سوغاتی های استان گیلان
خوراکی: برنج مرغوب، زیتون، روغن زیتون، رب انار، انواع ترشیجات محلی (سیرترشی، بادمجان ترشی)، ماهی سفید و کپور، چای لاهیجان، مربا (به ویژه مربای شقاقل)، کلوچه فومن، کماج.
صنایع دستی: چموش، حصیربافی، محصولات چوبی، گلیم و جاجیم.
در انتها:
استان گیلان با ترکیب بی نظیر طبیعت سبز و بارانی، دریای آرام، کوهستان های ابری و فرهنگی غنی و مهمان نواز، یکی از بی همتا ترین مناطق ایران است.
این استان نه تنها یک مقصد گردشگری، بلکه یک تجربه کامل از آرامش، طعم های ناب و مهمان نوازی اصیل ایرانی را به مسافران خود هدیه می دهد.