استان مازندران
۱. مشخصات کلی و جغرافیای استان مازندران
موقعیت و همسایگی: مازندران در شمال ایران و بین رشته کوه البرز و دریای کاسپین قرار دارد.
شمال: دریای کاسپین
جنوب: استان های تهران، قم و سمنان
شرق: استان گلستان
غرب: استان گیلان
مساحت: حدود ۲۳,۷۰۱ کیلومتر مربع
مرکز استان: شهر ساری
جمعیت: طبق آخرین سرشماری، بیش از ۳.۵ میلیون نفر
تقسیمات اداری: دارای ۲۲ شهرستان، ۵۸ شهر، ۵۳ بخش و ۱۱۴ دهستان است.
برخی شهرستانهای مهم عبارتند از: ساری، بابل، آمل، قائمشهر، تنکابن، چالوس، نور، محمودآباد، نکا، بهشهر و بابلسر.
آب و هوا (اقلیم): مازندران به طور کلی دارای آب و هوای معتدل و مرطوب خزری است.
اما به دلیل اختلاف ارتفاع زیاد (از ساحل دریا تا قله های البرز)، سه اقلیم اصلی دارد:
معتدل خزری: نواحی کم ارتفاع و ساحلی، تابستانهای گرم و مرطوب و زمستانهای معتدل.
کوهپایه ای: زمستان های سرد با یخبندان و تابستانهای معتدل.
ارتفاعات بالا (کوهستانی): زمستان های بسیار سرد با برف سنگین و تابستانهای خنک.
۲. تاریخ و فرهنگ استان مازندران
تاریخ کهن: مازندران (که در گذشته با نامهای تپورستان و رویان نیز شناخته می شد) تاریخچه ای بسیار غنی دارد.
این منطقه همیشه به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصش مستقل تر از فلات مرکزی ایران بود و سلسله های محلی زیادی بر آن حکومت کردند.
پس از اسلام نیز سلسله های ایرانی مانند آل زیار و آل بویه از این منطقه برخاستند.
مردم و زبان: مردم مازندران به زبان مازندرانی (طبری) سخن می گویند که یکی از زبان های ایرانی شاخه شمال غربی است و لهجه های مختلفی دارد.
زبان فارسی نیز به طور گسترده کاربرد دارد.
فرهنگ و آداب و رسوم: فرهنگ مازندران بسیار پربار و ریشه دار است.
موسیقی: موسیقی محلی مازندران با سازهای خاصی مانند لَلهوا (نوعی نی) و نقاره شناخته می شود.
جشن ها و اعیاد: عید نوروز و مراسم مربوط به آن (مانند آتشبازی و چهارشنبه سوری) بسیار پررنگ است.
همچنین جشنهای محلی مانند تیرماه سیزده شو (بازمانده جشن تیرگان) نیز برگزار می شود.
رسوم: آیین های خاصی مانند لاکِتُری (مراسم گالشها برای کوچ بهاره) و مراسم عروسی و عزاداری دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند.
غذاهای محلی: غذاهای مازندرانی عمدتاً از موادی مانند برنج، ماهی، سبزیهای محلی و مرغ تهیه می شوند.
غذاهای معروف: باقلا قاتق، ترشه قورمه، اناربیج، ماهی شکمپر، هلیم بادمجان مازندرانی، و خورش آلو.
خوراک های محلی: دوغ محلی (دوغ کوهی)، رب انار، مرباهای محلی (مانند مربای آلوچه و ازگیل).
۳. اقتصاد و کشاورزی در استان مازندران
اقتصاد مازندران بر پایه چند رکن اصلی استوار است:
کشاورزی: مازندران قطب اصلی تولید برنج در ایران است و به "طلای سبز ایران" معروف است.
همچنین تولید مرکبات (پرتقال، نارنگی)، کیوی، چای، گل و گیاهان زینتی و انواع میوههای سردسیری (سیب، گلابی) نقش بسیار مهمی در اقتصاد آن دارد.
دامداری و پرورش طیور: پرورش گاو، گاومیش و مرغ در این استان بسیار رایج است و بخش عمدهای از نیازهای پروتئینی کشور را تأمین می کند.
صنعت گردشگری: به دلیل جاذبه های طبیعی فراوان، گردشگری یکی از اصلی ترین منابع درآمدی استان است.
صنایع: وجود کارخانه های بزرگ و کوچک در زمینه های غذایی، نساجی، چوب و کاغذ (با استفاده از جنگل های شمال)، پتروشیمی (در منطقه نکا) و خودروسازی.
صید ماهی: صید ماهیان خاویاری و استخوانی در دریای کاسپین از مشاغل مهم ساحل نشینان است.
۴. جاذبه های گردشگری استان مازندران
مازندران را می توان بهشت گردشگران دانست:
جاذبه های طبیعی:
دریای کاسپین و سواحل آن: مانند ساحل بابلسر، فریدونکنار، محمودآباد و نوشهر.
جنگلها: جنگل های هیرکانی با قدمت ۴۰ میلیون سال که از میراث جهانی یونسکو هستند، مانند جنگل ابر در شاهرود (بخشی از آن در مازندران)، جنگل های خشکداران در نور.
کوهستان و آبشارها: منطقه دماوند (قله دماوند، بلندترین قله ایران)، منطقه علمکوه و کلاردشت، آبشارهای زیبا مانند آبشار شاهاندشت (آمل)، آبشار یخی (جاده هراز).
دریاچه ها: دریاچه ولشت (در نزدیکی مرزنآباد)، دریاچه چورت (در بهشهر)، سد لار.
چشمه های آب معدنی: آب گرم رامسر، آب گرم لاریجان.
جاذبه های تاریخی و فرهنگی:
کاخها: کاخ مرمر رامسر، کاخ چایخوران در نوشهر.
بازارهای محلی: بازارهای هفتگی مانند بازار روز آمل و بابل که خرید محصولات محلی در آنها بسیار لذتبخش است.
برجها و آرامگاه ها: برج رسکت (ساری)، آرامگاه میربزرگ (آمل)، آرامگاه شاه عباس کبیر (بهشهر).
مساجد تاریخی: مسجد جامع آمل، مسجد محدثین (بابل).
مکانهای مقدس: امامزاده عباس (ساری).
۵. حمل و نقل و دسترسی به استان مازندران
هوایی: فرودگاه بینالمللی دشت ناز ساری و فرودگاه رامسر.
زمینی:
جادهای: دسترسی به مازندران از طریق سه محور اصلی کوهستانی امکانپذیر است:
محور هراز (تهران-آمل): مدرنترین و پرترافیک ترین مسیر.
محور فیروزکوه (تهران-قائمشهر): مسیر قدیمی تر.
محور چالوس-کرج (تهران-چالوس): زیباترین و توریستی ترین مسیر منتهی به مازندران.
راهآهن: خط راهآهن سراسری شمال، استان را به مرکز و شرق کشور متصل می کند.
ایستگاه های اصلی در قائمشهر، ساری و گلوگاه قرار دارند.
۶. مشاهیر و شخصیت های برجسته
مازندران زادگاه بسیاری از بزرگان علم، ادب و سیاست ایران بوده است، از جمله:
علی اکبر دهخدا: ادیب و نویسنده بزرگ و خالق لغت نامه دهخدا.
نیما یوشیج: پدر شعر نو فارسی.
امیرپازواری: شاعر مازندرانی زبان.
مهدی اخوان ثالث (م.امید): شاعر پرآوازه معاصر.
عباس سلیمی: قهرمان افسانه ای کشتی جهان.
محمود حسابی: فیزیکدان برجسته.
۷. نکات تکمیلی درباره استان مازندران
پوشش گیاهی و جانوری: جنگل های انبوه پهن برگ، شالیزارهای وسیع و مراتع سرسبز پوشش گیاهی اصلی را تشکیل می دهند.
از جانوران شاخص میتوان به پلنگ ایرانی، خرس قهوهای، سیاهگوش، مرال (گوزن قرمز) و انواع پرندگان مهاجر اشاره کرد.
صنایع دستی: جاجیم بافی، حصیربافی (از نی)، چموش دوزی (نوعی پاپوش)، نمد مالی و سفالگری از صنایع دستی معروف مازندران هستند.
شهرهای مهم: هر شهر مازندران ویژگی خاص خود را دارد:
ساری (مرکز استان): تاریخی و اداری.
بابل: پرجمعیت و تجاری.
آمل: تاریخی و صنعتی.
قائمشهر: صنعتی و ترانزیتی.
چالوس و رامسر: توریستی و ساحلی.
نور: طبیعی و کوهستانی.
بابلسر: دانشگاهی و ساحلی.
استان مازندران با ترکیب بی نظیر دریا، جنگل و کوه، فرهنگ غنی و مردم مهمان نواز، یکی از بی نظیر ترین مقاصد برای سفر در ایران است.